Entrades

S'estan mostrant les entrades d'aquesta data: 2021

Notícia sobre les emissions del volcà Cumbre Vieja

Imatge
3.000 confinats més pels gasos del nou delta del Cumbre Vieja La lava ja ha destruït més de 2.400 edificis en els dos mesos que fa que el volcà està actiu DIARI ARA  

Dia de la ciència 2021

Imatge
El passat divendres dia 19 de novembre vam celebrar el dia de la ciència a l'IE Montagut. Tot l'alumnat va poder participar de diverses activitats relacionades amb les matemàtiques, les ciències i la tecnologia.  Els més petits d'educació infantil van poder gaudir de dos experiments sorprenents i d'una divertida mostra de robòtica, realitzats per l'alumnat de tercer d'ESO. Es van adonar de l'existència de la pressió atmosfèrica i també de com un aliment com la col llombarda podia servir com a indicador de l'acidesa o basicitat d'un producte. Els infants van veure com una espelma s'apagava sola i l'aigua es movia sense que ningú la toqués! I com una llimonada es tornava de color rosa en abocar-hi una poció feta amb col màgica! I per acabar, van poder gaudir d'uns tallers de robòtica en què van aprendre curiositats dels continents, van fer de discjòqueis i també de pianistes!! Un petit gran intercanvi que va escurçar distàncies entre adoles...

CANVIS D'ESTAT DE LA MATÈRIA

Imatge
  Després de treballar els canvis d'estat de la matèria a través del joc de la serp i les escales, ja sabem com s'anomenen i si són progressius o regressius. Quins compostos sublimen a temperatura ambient i a pressió atmosfèrica? Cerca-ho a internet i cita'n un parell.

DESCOBRIM EL MAKEY MAKEY!

Imatge
El Makey Makey  és un invent dissenyat per connectar objectes quotidians amb l'ordinador a través d'una placa Arduino, pinces de cocodril i un cable USB. L'invent envia senyals elèctrics a l'ordinador a través del teclat o d'un botó del ratolí.  Explica la utilitat que li has donat al makey makey i per què t'ha semblat fàcil o difícil de programar.

Calculem la densitat de l'aigua

Imatge
  1) Quina és la densitat de l'aigua pura? En aquesta pràctica l'heu calculada. 2) Busca la densitat d'un sòlid, un líquid i un gas i escriu-la. 3) Quines substàncies són més denses, les sòlides, les líquides o les gasoses? Per què creus que és així?

Isòtops dels elements

Imatge
  Quins isòtops estables existeixen dels elements que apareixen a les imatges?  Expressa'ls amb el seu símbol i els nombres màssic (A) i atòmic (Z) seguint l'exemple:  Isòtops estables del clor: 19 Cl-35 i  19 Cl-37

LES LLEIS DELS GASOS

Imatge
AQUESTA SETMANA HEM APRÈS LES LLEIS DELS GASOS:  CHARLES GAY LUSSAC BOYLE-MARIOTTE GAY LUSSAC Després de veure el contingut del vídeo següent:  Per què volen els globus amb aire calent? Explica quina llei dels gasos està relacionada amb l'experiment que mostra el vídeo.

ESCAPE ROOM CIENTÍFIC!!

Imatge
Moltes felicitats, noies!!  Aquest grup d'alumnes de segon d'ESO ha superat els reptes de l'escape room i ha aconseguit obrir la caixa forta que contenia un valuós llapis de memòria amb informació confidencial. Han resolt enigmes matemàtics, fet reaccions químiques, llegit codis QR, escrit amb símbols de la taula periòdica i interpretat informació genètica!!  

EL SO I LA LLUM

Imatge
LA CAMBRA FOSCA  ( Física i química)   El so és una ona mecànica. Què vol dir això? La llum es transmet en línia recta. Explica amb les teves paraules què vas veure quan vas observar la cambra fosca.

POLIEDRES REGULARS

Imatge
Hem construït els cinc poliedres regulars a partir de quadrats, triangles equilàters i pentàgons regulars: tetraedre, hexaedre (cub), octaedre, dodecaedre i icosaedre. Quins poliedres es construeixen a partir de triangles equilàters? quantes cares tenen cadascun d'ells? Quin poliedre es construeix a partir de pentàgons regulars? quantes cares té?  

MOSTRA DE ROBÒTICA I PROGRAMACIÓ A L'ALUMNAT DE CINQUÈ DE PRIMÀRIA

Imatge
Avui l'alumnat de STEAM de segon d'ESO ha explicat la seva experiència en robòtica i programació amb LEGO MINDSTORMS a l'alumnat de cinquè. Aquests han escoltat una presentació i després han participat en dos tallers: el cotxe automàtic i la màquina classificadora de color. Han hagut de resoldre dos reptes (connectar el robot per bluetooth a la tauleta i fer-li fer una acció de moviment i/o utilitzar el sensor) i avaluar els seus companys de secundària. Resultat de l'avaluació:  Es veu que les noies estan més interessades que els nois a fer robòtica i que han entès millor el taller.

On van els electrons?

Imatge
ON VAN ELS ELECTRONS? Avui hem fet un taller sobre electricitat promoguda per l'empresa divulgadora de ciència Funbrain. Hem descobert quins materials eren conductors i aïllants de l'electricitat i hem experimentat amb el generador electrostàtic Van der Graaf. Quina enrampada!! Generador electrostàtic Van der Graaf  

Equilibri tèrmic

Imatge
 EQUILIBRI TÈRMIC En aquesta pràctica hem comprovat experimentalment el fenomen d'equilibri tèrmic. Quan dos cossos a diferents temperatures es posen en contacte, aquests acaben assolint la mateixa temperatura a través d'un procés de transferència de calor del cos calent al cos fred. Calcula la quantitat de calor transferida per l'aigua del tub d'assaig (15 ml, és a dir, 15 grams) sabent que la calor específica de l'aigua és de 4186 J/Kg·K i que l'aigua del tub ha variat de 80ºC a 21ºC, moment en que ha arribat a l'equilibri tèrmic. Recorda la fórmula matemàtica que permet calcular la calor: Q = m· Ce · (T final - T inicial )

DISSENY D'UNA CASA SOSTENIBLE

Imatge
L'Activitat competencial d'aquest trimestre ha consistit en dissenyar una casa a partir de criteris que prioritzessin la sostenibilitat i l'eficiència energètica. Ha calgut pensar en l'impacte ambiental que té la construcció d'una vivenda intentant reduir al màxim el consum d'energia no renovable així com l'emissió de residus tòxics al medi ambient. Els factors a triar han estat:   Material de construcció Materials aïllants de la temperatura Tancaments Orientació de la casa Calefacció i aigua calenta sanitària Il·luminació Electrodomèstics Després de fer recerca per avaluar l'impacte ambiental de cadascun d'aquests factors, l'alumnat ha realitzat un vídeo on ha presentat el seu model de casa ecològica i sostenible amb elevada eficiència energètica. Fins i tot hi ha hagut un alumne que ha fet una maqueta de la seva casa! Aquí hi ha alguns exemples dels vídeos presentats: Per què creieu que és important reduir la petjada de carboni? La petjada de c...

ENERGIA MECÀNICA

Imatge
  ENERGIA MECÀNICA I DISSIPACIÓ DE L'ENERGIA A la pràctica d'avui hem comprovat com l'energia mecànica no es conserva quan hi ha fregament. Hem deixat caure una pilota des d'1 metre d'altura i hem vist com l'energia potencial gravitatòria inicial es convertia en energia cinètica fins que impactava amb el terra. En aquest moment la pilota perd energia en forma de calor i per això no arriba a l'altura inicial d'1m. Hem mesurat l'altura de la pilota després de cada bot amb l'ajuda d'una càmera lenta i calculat l'energia dissipada en cada bot.  Aquests són els resultats de l'experiment: Quina energia mecànica té una pilota que està a 2 metres d'alçada i té una velocitat de 5 m/s i una massa de 0,5 kg?  
Imatge
APARCAMENT PITAGÒRIC Aquesta fotografia, anomenada aparcament pitagòric, mostra clarament el teorema de Pitàgores que diu que tot triangle rectangle compleix que la seva hipotenusa al quadrat és igual a la suma dels catets al quadrat: h2 = a2 + b2 Quina terna pitagòrica observeu en aquesta foto?  Demostreu que es compleix la igualtat. La fotografia ha estat presentada al concurs FOTOMÀTIQUES   promogut per l'Associació de Barcelona per a l'estudi i l'aprenentatge de les matemàtiques (ABEAM). Veurem si obté algun premi!   

ELS ROBOTS I ELS SEUS SENSORS

Imatge
APRENEM A UTILITZAR ELS SENSORS DEL ROBOT Aquí pots veure el vídeo de la pràctica d'avui amb els sensors ultrasònic i de color: video LEGO MINDSTORM   Sensor ultrasònic i de color Pilot automàtic